Chantal Chawaf
 

 Book extracts & descriptions

 
Bibliography

 Biography

 
News & Projects

 
Manuscript pages

 
Critiques

 
links

 

 

credits

   
 

Bibliography
   
 

 Retable. La rêverie, 1974, Editions des femmes

 Cercœur, 1975, Mercure de France

 Chair chaude (theater), 1976, Mercure de France

 Blé de semence, 1976, Mercure de France

 Le Soleil et la Terre, 1977, Editions Jean-Jacques Pauvert

 Rougeâtre, 1978, Editions Jean-Jacques Pauvert

 Maternité, 1979, Editions Stock

 Landes, 1980, Editions Stock

 Retable (recorded cassette, read by the author), 1981, Editions des femmes

 Crépusculaires, 1981, Editions Ramsay

 Les Surfaces de l'orage, 1982, Editions Ramsay

 La Vallée incarnate, 1984, Editions Flammarion

 Elwina, le roman fée, 1985, Editions Flammarion

 Fées de toujours (with Jinane Chawaf), 1987, Editions Plon

 L'intérieur des heures, 1987, Editions des femmes

 Rédemption, 1988, Editions Flammarion

 L'éclaircie, 1990, Editions Flammarion

 Vers la lumière, 1994, Editions des femmes

 Le Manteau noir, 1998, Editions Flammarion

 Issa, 1999, Editions Flammarion

 under the name of Marie de la Montluel (Chantal Chawaf's maiden name ) : Mélusine des détritus, 2002, Editions du Rocher

 L'Ombre, 2004, Editions du Rocher

La Sanction, 2004, Editions Des femmes
- Antoinette Fouque

Sable noir, 2005, Editions du Rocher

Infra- monde, 2005, Editions Des femmes- Antoinette Fouque

Les Obscures, 2008, Editions Des femme- Antoinette Fouques

Je suis née (Augmented republication of Le Manteau Noir), 2010, Editions Des femmes- Antoinette Fouque

Syria, le désert d'une passion, 2012, Editions  Ixcéa

Délivrance brisée , 2013, Editions de la Grande Ourse

Ne quitte pas les vivants, 2015, Editions Des femmes- Antoinette Fouque

L'inconnue du désir , 2017, Editions de la Grande Ourse
 
Essays, theoretical texts

 Le corps et le verbe, la langue en sens inverse (essay), 1992, Presses de la Renaissance

 L'Erotique des mots, with Régine Deforges, 2004, Editions du Rocher

" L'Identité inachevée" (Essay with Adonis), 2004, Editions du Rocher

and

 "Mes nuits, tant de nuits...". Sorcieres 1 (1975): 41-2.

 "La chair linguistique", in Les Nouvelles Littéraires 2534, 1976:18

 "Sorcieres...". Sorcieres 3 (1976): 4-6.

 "L'Odeur de ses cheveux." Sorcieres 5 (1976): 20.

 "De 'Retable' à'Rougeatre'." Des Femmes en mouvement 6 (1978): 86-8.

 "Une histoire de fantomes." Des Femmes en mouvement 8 (1978): 12-3.

 "Un piège sordide." Les Nouvelles litteraires 2683 (1979): 21.

 Preface to " Charlotte Bronte : une ame tourmentée", by Margot Peters. Transl. Guy Le Clec'h. Paris: Stock, (1979). 7-10.

 "Sourds et aveugles..." Sorcieres 20 (1981): 16.

 "Est-ce que la litterature...?". SUD Revue litteraire 37-38 (1981):141-5.

 "Des femmes et leurs œuvres." Magazine litteraire 180 (1982): 36.

 "Aujourd'hui." Roman 5 (1983): 135-40.

 "Fantasme d'un roman policier." Les Nouvelles litteraires 2893-4 (1983):10.

 "Ecrire à partir du corps vivant", in Lendemains 30, (1983) : 118-26

 "Contre la fiction", in Roman 18, 1987

 "Deux ou trois idees pour la survie de notre heros." Roman 23 (1988):26-35.

 "L'angoisse d'etre vivante." Magazine litteraire (1990).

 "Donner aux émotions leur écriture", in La Quinzaine Littéraire 532, (1989):10

 "Puissance de langue dans la langue de l'impuissance", Marguerite Duras : rencontres à Cerisy, Ed. Alain Vircondelet, Paris (1994): 241-7

Interview in "Le Deuxième Sexe de Simone de Beauvoir" , by Catherine Rodgers, ed. L'Harmattan, (1998)

 "De l'écriture matricide à la pensée matricielle", Penser avec Antoinette Fouque, Ed. des Femmes, Paris (2008): 43

  Participation  to collective book  "Renaissance de Saint Exupéry" under the direction of Alain Vircondelet, Editions Ecriture (2016)

  Intervention at the Conference "Le désir féminin aujourd'hui" organised by the Revue Passages (Paris, 5 december 2016)

 
Poetry, short stories

 "Le lait", in Sorcières 1, 1975: 39

 "Non, le jour n'est pas la seule lumière.", in Des Femmes en Mouvement 2, 1978:73

" Saint Sébastien Adonis Et Martyr". Editeur : Persona, 1983

 "Alchimie", in Autrement 69, 1985: 157-9

 "Chantal Chawaf", in "A ma mère", by Marcel Bisiaux and Catherine Jajolet, 1988, Editions Pierre Horay:103-8

 "Entre Limousin et Poitou, mère et fille...", with Jinane Chawaf, in Arcade, n°46, 1999: 27-29

 " L'énergie dans l'âme.",  in Muze, été 2013: 114-116

 
Translated books
 Redemption, translation in english by Monique F. Nagem, 1992, Dalkey Archive Press

 Mother Love, Mother Earth,translation in english by M. F. Nagem, 1993, Garland Publishing

 Warmth : a bloodsong in "Plays by French and Francophone Women" ; translation in english by C.P. Makward et J.G. Miller, 1994, University of Michigan Press: 233-246

 Fées de Toujours, with Jinane Chawaf ; translation in arabic by Samia Esber, 2000, Ministry of Culture of Syria, Damascus
 

 

   
 
http://www.chantal-chawaf.com